China Paralympics 2008

De dertiende Paralympische Zomerspelen vonden plaats in Peking, hoofdstad van de Volksrepubliek China van 6 tot en met 17 september. Nederland behaalde een 19e plaats in het klassement met 22 medailles. 5 Maal goud, 10 zilver en 7 brons. In dit fotoboek bieden we een impressie van met name de acties en prestaties van de Nederlandse atleten en sporters.

Voorwoord

Als staatssecretaris heb ik een aantal dagen getuige mogen zijn van de geweldige sportieve prestaties die er geleverd zijn tijdens de Paralympische Spelen. Wat heb ik genoten van de sporters, wat een onvergetelijk evenement. En wat een topsport. De tijd dat je je makkelijk kon plaatsen voor de Paralympische Spelen en een medaille kon winnen is definitief ten einde.

Verder ben ik zeer onder de indruk van deze sporters die eerder in hun leven met vele tegenslagen te kampen hebben gehad, en via de sport vaak weer perspectief gekregen hebben. Hier is geen sprake van zieligheid of roep om begrip; hier zijn krachtige persoonlijkheden aan het werk. Daar wordt nog wel eens anders over gedacht. Mensen met een beperking dienen serieus genomen te worden. Hun participatie in de samenleving, maar met name ook in de sport, moet worden bevorderd.

De sportdeelname van mensen met een handicap in Nederland blijft achter in vergelijking tot mensen zonder een handicap. Daar moet verandering in komen. Dat kan door aansprekende sportprestaties, zoals we tijdens de Paralympische Spelen hebben gezien. Maar dat alleen is niet voldoende, er is meer nodig. Mensen met een beperking hebben vaak een extra duwtje nodig om te gaan sporten. Zij voelen zich in hun directe omgeving nu vaak niet gestimuleerd om te gaan sporten.

Dit mooie boek zal voor velen ongetwijfeld een stimulans betekenen. Ik wil er door mijn beleid aan bijdragen dat mensen met een handicap meer gaan sporten en bewegen. NOC*NSF en gehandicaptensport Nederland gaan zich in de komende jaren daarop inzetten. De Paralympische sporters vormen daarbij voor mij een belangrijke inspiratiebron.

Jet Bussemaker
Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

China Paralympics 2008 : Nederland op de Paralympische Spelen 2008

Jan Rijpstra en Annemarie Kaptein
Stichting Hephaïstos
ISBN: 9789081305723
Bindwijze: Hardback
Verschijningsjaar: 2008
96 pagina’s

Dit boek bestellen?

Het boek is uitverkocht. We bieden u graag de PDF aan.