Londen Paralympics 2012

De veertiende Paralympische Zomerspelen werden van 29 augustus tot en met 9 september 2012 gehouden in Londen, waar ook dat jaar de Olympische Spelen werden gehouden. Nederland behaalde een 10e plaats in het klassement met 39 medailles. 10 Maal goud, 10 zilver en 19 brons. In dit fotoboek bieden we een impressie van met name de acties en prestaties van de Nederlandse atleten en sporters.

Voorwoord

Tijdens de Paralympische Spelen in Londen was ik getuige van de mooie sportprestaties van ons paralympisch team. En wat voor een team. Het doel was 23 medailles – één meer dan in Beijing – en het werden er maar liefst 39! Tien gouden, tien zilveren en negentien bronzen. Wat een geweldige prestatie. En wat een prachtig evenement. Ik zag bijvoorbeeld Marlou van Rhijn een wereldrecord lopen in de series op de 100 meter. En het oorverdovende gejuich van 80.000 mensen in het Olympisch station is onvergetelijk. Ze behaalde op die afstand uiteindelijk zilver. Ook zag ik de spectaculaire en spannende poulewedstrijd van de Nederlandse zitvolleybalsters tegen de Oekraïne. Jammer genoeg verloren.

Maar ik was onder de indruk van de energie en het doorzettingsvermogen van al onze sporters. Wat mooi om te zien hoe professioneel de gehandicaptentopsport is en te ervaren dat het zich kan meten met de valide topsport. Ik heb zeer veel respect voor die sporters die, ondanks de tegenslagen eerder in hun leven, hun grenzen weten te verleggen en het beste uit zichzelf halen tijdens de Paralympische Spelen. Kijken naar wat je wel kunt in plaats van wat je niet kunt en daarmee je beperkingen overwinnen. Met de enorme toewijding, de topsportmentaliteit en de professionaliteit die deze sporters laten zien, zijn zij een voorbeeld en een bron van inspiratie voor iedereen. Een pluim is hier op zijn plaats voor de mensen die het mogelijk hebben gemaakt dat deze prestaties worden geleverd: de coaches, de clubs, de vrijwilligers, de ouders en familie.

In Nederland blijft de sportdeelname van mensen met een handicap nog steeds achter in vergelijking tot mensen zonder handicap. Daarin moet verandering komen, want iedereen die wil sporten moet kunnen sporten. We zijn gelukkig al een eind op weg, bijvoorbeeld door sportverenigingen zo te versterken dat zij ook passend sportaanbod voor gehandicapten kunnen aanbieden. Maar ook door meer aandacht voor sport te hebben in het speciaal onderwijs en bij revalidatie-instellingen. Wellicht verklaart dat het feit dat de gemiddelde leeftijd van onze Nederlandse paralympische ploeg nooit eerder zo laag is geweest en dat meer dan de helft van het Nederlandse team debutant was op deze Paralympische Spelen.

Ik hoop dat nog meer mensen met een handicap gaan sporten en bewegen. Deze fantastische sporters laten bij uitstek zien dat topsport ook is weggelegd voor mensen met een handicap, dat sporten niet alleen leuk is om te doen, maar dat het naast een goede gezondheid, je zelfvertrouwen vergroot en dat het je helpt om te blijven deelnemen aan de samenleving. De prestaties van onze topsporters bij deze Paralympics zijn een inspiratie voor ons allemaal. Ik wil er met mijn beleid aan bijdragen dat sporten voor iedereen mogelijk is. Dit mooie boek zal daarvoor ongetwijfeld een enorme stimulans zijn.

Edith Schippers,
Minister van Volksgezondheid, Welzijn

Londen Paralympics 2012

Annemarie Kaptein, Jan Rijpstra
Stichting Hephaïstos
ISBN: 9789081305754
Bindwijze: Hardback
Verschijningsjaar: 2012
104 pagina’s

Dit boek bestellen?

Het boek is uitverkocht. We bieden u graag de PDF aan.