Rio Paralympics 2016

De vijftiende Paralympische Zomerspelen werden van 7 tot en met 18 september 2016 gehouden in Rio de Janeiro, Brazilië, waar ook dat jaar de Olympische Spelen werden gehouden. In dit fotoboek bieden we een impressie van met name de acties en prestaties van de Nederlandse atleten en sporters.

De cirkel wordt gesloten

Tijdens een werkbezoek van een delegatie van het Nederlandse parlement aan Brazilië in 1998, kreeg Tweede Kamerlid Jan Rijpstra van een collega uit het Braziliaanse parlement een boek aangeboden over de Braziliaanse ploeg op de Paralympische Spelen in 1996 in Atlanta. De aandacht voor de gehandicaptensport was in die tijd in Nederland niet erg groot. Samen met zijn persoonlijk medewerker Annemarie Kaptein werd de Stichting Hephaïstos opgericht met als doel boeken uit te geven over met name de Paralympische Spelen.

Na de succesvolle spelen in Sydney kwam het eerste boek uit met een voorwoord van Kroonprins Willem-Alexander. In 2002 volgde Salt Lake City waar Kroonprins Willem Alexander en prinses Maxima speciaal, aan het eind van hun huwelijksreis, de Nederlandse ploeg bezochten. In 2004 volgde Athene, in 2008 Beijing en in 2012 London. In 2003 en in 2006 kwam een fotoboek uit over de Wereld Special Olympics in Dublin en Sjanghai.

Met Rio 2016 keren we terug naar het land waar het idee voor de boeken ontstond. In de 16 jaar hebben we een bijdrage kunnen leveren aan meer bekendheid voor de gehandicaptensport en in het bijzonder de Paralympische Spelen. Omroep BNN pikte dit op en verzorgde in Athene 2004 voor het eerst een dagelijkse televisie uitzending: ‘Met één been in de finale’. In de volgende jaren nam de belangstelling op de televisie meer en meer toe.

Rio 2016 is een ongekend sportief succes geworden. Geweldige prestaties, 62 medailles waarvan 17 goud, 19 zilver en 26 keer brons en niet te vergeten ook nog eens 43 maal een top zes klassering. Het leverde een zevende plaats op in het medailleklassement.

We kunnen met recht trots zijn op het zorgvuldig opgestelde beleid van het ministerie van VWS, NOC*NSF, de sportbonden en Gehandicaptensport Nederland en hopen dat we met onze publicaties hieraan ook een steentje hebben kunnen bijdragen.

Rio Paralympics 2016

Annemarie Kaptein, Jan Rijpstra
Stichting Hephaïstos
ISBN: 9789081305709
Bindwijze: Hardback
Verschijningsjaar: 2016
104 pagina’s

Dit boek bestellen?